Šluknovsko 2011: Protesty proti sociálne vylúčeným z triednej perspektívy

V piatok, 16. marca 2012 sa bude v bratislavskom klube Intergalaktická obluda konať naša prezentácia o protestoch proti sociálne vylúčeným na severe Čiech v roku 2011. Začíname o 18:00.

Z pozvánky na webe klubu:

Keď v rokoch 2008 a 2009 – teda v čase nástupu ekonomickej krízy – firmy prepúšťali a zhoršovali pracovné podmienky, v šluknovskom regióne na severe Čiech sa ľudia na pracoviskách nedokázali brániť o nič lepšie, ako inde v Čechách či na Slovensku. Aj táto skúsenosť bezmocnosti a porážky prispela k tomu, že keď na jeseň roku 2011 vyšli do ulíc svojich miest, nebolo to preto, aby hájili svoje záujmy. So záujmami pracujúcich totiž protesty proti sociálne vylúčeným – najmä Rómom – nemali nič spoločné. Naopak, boli kópiou politiky kapitálu a štátu.

S česko-slovenskou skupinou Kolektivně proti kapitálu sa pozrieme na to, čo protesty proti sociálne vylúčeným skutočne znamenajú a ako nahrávajú záujmom šéfov a štátu. Predovšetkým však pôjde o to, ako pracujúci na Šluknovsku vnímajú vlastnú situáciu. Práve v nej treba totiž hľadať cestu z bludného kruhu rasizmu, obviňovania a poslušnosti.