Foxconn na Slovensku

V dalším intermezzu seriálu o Foxconnu přinášíme základní informace o působení této firmy na Slovensku. Už v pondělí budeme pokračovat další částí překladu studie o pardubickém a kutnohorském závodu. Zveme na prezentace kolektivu gongchao.org v Brně (úterý 26. 3.) a v Bratislavě (středa 27. 3.)!

Prečítajte si spomienky bývalej zamestnankyne nitrianskeho Foxconnu. V článku uvádzame aj podrobnejšie informácie o pôsobení firmy na Slovensku.

  • Foxconn působí na Slovensku od roku 2010, kdy odkoupil většinový podíl ve firmě Sony Slovakia v Nitře. Ta působila od roku 2007 v Průmyslovém parku Sever. Náklady na vybudování továrny a distribučního centra na zelené louce byli téměř 80 mil. EUR (zdroj).
  • Výrobní program po prodeji zůstal nezměněn – stále se zaměřuje na výrobu LCD televizí. Nechme promluvit přímo firemní stránky: „Výroba televízorov podlieha sezónnosti, čo znamená, že každý rok sa strieda nízka a vysoká sezóna. Aby spoločnosť Foxconn Slovakia ako výrobca televízorov obstála v konkurenčnom boji, je potrebné efektívne manažovať výrobu a to predovšetkým v čase nižších objednávok,  t. j. počas nízkej sezóny. Medzi štandardné nástroje efektívneho riadenia vo Foxconn Slovakia patrí napr. spolupráca s agentúrami dočasného zamestnávania počas vysokej sezóny alebo aj dočasný prechod na jednozmennú výrobu počas nízkej sezóny.“ (zdroj)
  • V roce 2011 byl Foxconn Slovakia dle tržeb 10. největší nefinanční firmou na Slovensku (zdroj).
  • Od roku 2013 by měl být Foxconn v Nitře jediným evropským výrobcem televizorů Sony (zdroj).
  • Počet zaměstnanců se v souvislosti s poklesem prodejů televizorů v Evropě neustále snižuje. V roce 2008 zde bylo zaměstnáno okolo 4000 lidí, v únoru 2012 bylo po několika vlnách propouštění již pouze 1300 zaměstnanců (zdroj).
  • V roce 2012 a 2013 z nitranské průmyslové zóny, v souvislosti s útlumem výroby ve Foxconnu, odejdou tři subdodavatelské firmy – Ryoka Global Europe, Dia Moulding Slovakia a Daidong (zdroj).

Slovenský Foxconn v kostce

2010 2011
Tržby (tis. €) 1 426 743 1 042 270
Zisk po zdanění (tis. €) 3 848 2 630

» Šťastní zaměstnanci slovenského Foxconnu