Duchcov, dávky a slepota

Momentka ze včerejšího Duchcova, kde v pátek a sobotu proběhly fajn Casanovské slavnosti. Je pět hodin, na zahrádce před místní hospodou sedí partička mladých na pivku. Proč ne, je přece sobotní odpoledne! V osm večer tam partička sedí pořád. Proč ne, je přece sobotní podvečer!

Nadávají – nikde žádná práce, podpora malá, brigádičky načerno jen občas a za pitomý peníze. Je to tak, Duchcovu dal kapitál i stát sbohem už před dlouhými roky: sklárny padly, místní fabrika též, porcelánka osekala počet pracovních míst ze tří čtyř set na mizernou třicítku. Naštvanost je na místě, tahle mládež vypadá, že byla z pracovního trhu vyšoupnutá hned po škole a už se smířila s tím, že se na něj nikdy ani znova nevydrápe.

Debata pokračuje – a všichni se při ní nakonec úlevně shodnou, že cikáni, ty černý zmrdi, nechtějí pracovat. A žijí si fajn – jasně, ze státní podpory. Koupí si televizi nebo ledničku, u kasy ukážou průkazku a zaplatí jen polovičku ceny. Věc stojí deset tisíc, černota zaplatí jen pět – a na Aukru ji potom střelí za osm. V pohodě, ještě zabalenou. Tři tácy do kapsy. „Tak to aspoň vidím já, voe, to je můj názor, vyvraždit je všechny.“ Souhlasné přikyvování.

Hm, proč ne, fantazírování a lidová tvořivost části té pracující třídy, která má shodou okolností bílou kůži, o tom, jak si žijí nezaměstnaní Romové z dávek, už potřebovaly update. Při protestech na Šluknovsku v roce 2011 Romové jen „zneužívali dávky“. Teď s jejich pomocí „obchodují s vybranými komoditami na internetu“. Hm!

Ještě větší porci téhle bílé slepoty a skutečný problém a opravdový protivník nezaměstnaných (Romů i „bílých“) i pracujících (Romů i „bílých“) může být v total klidu.

Problémem a protivníkem máme na mysli stát, který chce rušit jednu tamní školu za druhou, kapitál, který si z rekultivací dolů, které mohly nabídnout kupu pracovních míst, udělal za pomoci státu ziskový tunel, kapitál a stát, který přivedl do nejistoty a trablů duchcovskou nemocnici, stovku jejích zaměstnanců a tisíce pacientů, a kapitál, který lidem přiděluje mizerné platy a špatné pracovní podmínky… Seznam hříchů státu i firem by byl dlouhý. A jejich potěšení, že reakce na sociální nejistotu má v Duchcovu i jinde podobu protiromských povídaček a výhružek, je nevýslovné. Ne-výs-lov-né.

Kontext neklidu v Duchcově je jiný než kontext protestů v roce 2011 na Šluknovsku, ale názor, že anticiganismus je výrazem konkurence uvnitř pracující třídy a hloupou, krátkozrakou a nebezpečnou reakcí na sociální nejistotu, nedostatek pracovních míst a škrty, podle nás platí i tam. Psali jsme o tom v Třídní knize číslo pět.