Turecko: k dnešní stávce

Pokračování poznámek k událostem v Turecku od téhož autora sleduje genezi dnešní (17. 6.) generální stávky.

Po neustávajících útocích policie proti protestujícím na Taksimském náměstí v Istanbulu byla na 18. června hlavními „levicovými“ odbory KESK (veřejný sektor), DISK (soukromý sektor), lékařskou, stomatologickou a kováckou asociací opět vyhlášena „generální stávka“. I dnes, po 13 dnech, které uplynuly od poslední „generální stávky“, můžeme očekávat až milionovou účast. Stávka postihne zdravotnictví, školství, městské úřady, některé státní úřady i části soukromého sektoru, ve kterých má DISK silnou pozici, jako např. přístavy, plynárny, elektrárny a gumárenské podniky. Ke stávce kupodivu vyzvaly i některé Istanbulské pobočky hlavní odborové konfederace Türk-İş, což může znamenat, že stávkovat bude více než půl milionu zaměstnanců. Ministr vnitra Güler označil stávku za ilegální a všichni zaměstnaci veřejného sektoru, kteří se ke stávce připojí, tak „ponesou následky“. Místopředseda vlády Arınç se nechal slyšet, že pokud protestující nezastaví policie, bude proti nim povolána armáda. Nicméně protesty, konkrétně v Istanbulu a Ankaře, ani po téměř třech týdnech, 3 000 zadržených, 7 500 zraněných, z toho 50 kriticky a nejméně sedmi úmrtích neubírají plyn.

Ačkoli někteří členové strany volili během premiérovy nepřítomnosti poněkud mírnější slova, Erdogan po svém návratu ze severní Afriky nadále zdůrazňoval své odhodlání protesty potlačit. Na letišti jej přivítaly tisíce jeho stoupenců, které sem zdarma dopravily autobusy i metro, které jezdilo až do čtyř hodin ráno. Erdoganův nekompromisní přístup způsobil nervozitu na burze, kde v den jeho návratu hodnota akcií poklesla o 5 % a turecká lira zaznamenala největší propad během jednoho dne za poslední léta. Poté, co agentura Moody’s varovala, že pokračování protestů pravděpodobně sníží rating Turecka, spadla burza o dalších 1,7 %.

Zdá se, že Erdogan je odhodlán vytrvat ve své tvrdé linii i přes finanční potíže, znepokojení ve vlastní straně a jisté známky výhrad samotné policie. Šéf policejních odborů Faruk Sezer oznámil, že šest istanbulských policistů spáchalo sebevraždu v souvislosti s postupem proti demonstrantům. Přes zprávy o útocích příznivců AKP na protivládní demostrace se předseda vlády rozhodl zorganizovat shromáždění svých stoupenců, aby ukázal, že „pohár trpělivosti přetekl“. Poté, co 15. června demostrovaly desítky tisíc lidí na ankarském islámském předměstí Sincan svoji podporu Erdoganovi, policie zaútočila na protestující na Taksimském náměstí. Lidé odsud byli vytlačeni policií posílenou o 1 000 příslušníků pořádkových jednotek povolaných z východu země, vodní děla a útvary Jandarma (zvláštní policejní jednotky podléhající velení armády, pozn. př.). Ministr pro Evropskou unii Egemen Bağış později prohlásil, že „každý, kdo se bude nacházet na náměstí, bude považován za sympatizanta nebo člena teroristické organizace“.

V reakci na to KESK v neděli vyhlásil na 17. června stávku. Splnil tak svůj dřívější slib, že pokud policie vyklidí Taksimské náměstí, půjde do stávky. Později se přidal DISK a istanbulské pobočky konfederace Türk-İş. Násilné demonstrace pokračovaly i v Ankaře, kde policisté napadli pohřeb demonstranta zavražděného před třemi dny. Erdogan v Istanbulu svolal demonstraci, které se podle pro-vládních médií zůčastnily stovky tisíc lidí. Opět se odehrála v konzervativní oblasti mimo centrum města. Následně došlo k útokům kameny na sídlo hlavní opoziční strany CHP, během nichž byla provolávána hesla AKP. Erdogan se chystá demonstrace na svoji podporu organizovat dál a na příští víkend svolává shromáždění v anatolských městech Kayseri, Erzurum a Samsun.

Během psaní tohoto článku turecká CNN hlásí 800 000 stávkujících. Také demonstranté se scházejí v Istanbulu a chystají se na pochod na Taksimské náměstí.

Devrim (autora můžete kontaktovat prostřednictvím KPK)