Kórejskí militanti odsúdení na podmienečné tresty

V januári sme informovali o prípade ôsmich komunistov z Aliancie socialistických pracujúcich Kórey (SWLK), ktorí čelili perzekúcii za pro-robotnícke aktivity, okrem iného v súvislosti so štrajkom v Ssangyong Motors. Devätnásteho februára bol v procese vynesený rozsudok.

Za porušenie Zákona o národnej bezpečnosti odsúdili Oh Se-cheola (zakladajúceho člena SWLK a emeritného profesora), Yang Hyo-sika, Yang Joon-seoka a Choi Young-ika na odňatie slobody na jeden a pol roka s trojročným podmienečným odkladom a pokutou vo výške 500 000 kórejských wonov (zhruba 320 € alebo 7700 Kč).

Za porušenie Zákona o národnej bezpečnosti odsúdili Park Joon-seona, Jeong Won-hyuna, Won Nam-goonga a Oh Min-gyua na odňatie slobody na jeden rok s dvojročným podmienečným odkladom a pokutou 500 000 kórejských wonov.

Podľa militantov SWLK znamená rozsudok nasledujúce:

  1. Kórejský štát považuje SWLK za propagandistickú organizáciu, ktorá nabáda k nepokojom, porušujúc tak článok 7 Zákona o národnej bezpečnosti. Prejavuje sa tak politická povaha kórejského súdnictva, ktoré je súčasťou štátneho aparátu slúžiaceho triede kapitalistov.
  2. Podmienečný odklad väzby možno považovať za výsledok kórejského a medzinárodného protestného hnutia. Zároveň platí, že akýkoľvek ďalší stret odsúdených so zákonom bude znamenať okamžitý nástup trestu. Ide teda o výsledok, ktorý je len o trochu lepší ako bezprostredné uväznenie.
  3. Ôsmi odsúdení sa proti rozsudku odvolajú na nadradenom súde.

Z vyjadrenia SWLK ďalej citujeme:

„Budeme rozhodne žiť a konať ako revoluční socialisti, bez ohľadu na politický útlak zo strany kórejského štátneho aparátu. Ďakujeme všetkým socialistom a robotníkom vo svete, ktorí podporili súdny boj kórejských socialistov. Odovzdajte, prosím, našu vďaku súdruhom po celom svete.“

Ďalšie informácie o prípade uvádza správa Amnesty International. Spresňuje, že ôsmi komunisti boli odsúdení podľa článku 7.1 Zákona o národnej bezpečnosti o „propagovaní alebo nabádaní k vzbure proti štátu“.

Medzinárodná zbierka

Celková suma pokút, ktoré musia odsúdení zaplatiť, je asi 2500 € čiže vyše 60 000 Kč. Do medzinárodnej zbierky sa môžete zapojiť tak, že pošlete peniaze prostredníctvom služby PayPal na adresu Lorena Goldnera, ktorý je v kontakte s odsúdenými:

lrgoldner (zavináč) yahoo.com

Viac informácií o kontexte prípadu: