Krátke filmy o Foxconne

Srdečne pozývame na prezentácie v Prahe (21. 3.), Brne (26. 3.) a Bratislave (27. 3.). V miniseriáli venovanom Foxconnu pokračujeme predstavením niekoľkých dokumentárnych filmov, ktoré sú zdarma prístupné na internete. Zoznam filmov zostavili gongchao.org. Viete o ďalších zaujímavých filmoch? Napíšte nám na kpk(zavináč)protikapitalu.org alebo na Facebooku.

The Truth about the Apple iPad (2012)

The Truth About the Apple iPad

» The Truth about the Apple iPad

Krátky šesťminútový film o výrobe iPadov v prevádzke v Chengdu na západe Číny. Fabriku postavili za púhych osemdesiat dní a vyrábalo sa v nedokončených halách a nebezpečených podmienkach. Výbuch prachu tu zabil niekoľko ľudí.

»Vstávame skôr ako kohúty, líhame si, keď psy spia, a jeme horšie, ako prasatá,« zaznieva vo filme.

Film je v angličtine.

Deconstructing Foxconn (2011)

Deconstructing Foxconn

» Deconstructing Foxconn

Z anotácie k filmu: Foxconn je najväčším výrobcom elektroniky na svete. Produkuje iPhony, iPody, Nokie atď. Len v Číne zamestnáva 900 000 pracovníkov. Počas prvých piatich mesiacov roka 2010 svet šokovala séria samovrážd, ku ktorým vo Foxconne došlo. Čo sa vlastne stalo? Tento film je vizuálnym doplnkom k písomnej správe „Robotníci ako stroje: Vojenský manažment vo Foxconne“ z októbra 2010 (celá správa v PDF).

Film je v angličtine.

Dreamwork China (2012)

Dreamwork China

» Dreamwork China

Z 55-minútového filmu talianskych tvorcov Tommasa Facchina a Ivana Franceschiniho je k dispozícii trinásťminútový klip. Dreamwork China je multimediálny projekt, ktorý chce dať hlas novej generácii čínskych migrantských pracujúcich. Na predmestiach Shenzhenu v provincii Guangdong hovoria mladí robotníci a robotníčky o svojich životoch, o existencii založenej na krehkej rovnováhe medzi nádejou, zápasmi a túžbami.

Klip je s anglickými titulkami.

Made in China (2012)

Made in China

» Made in China

Krátky film novinára Jonaha Kessela je súčasťou série The iEconomy denníka New York Times. Z popisu: Pracujúci, ktorí montujú iPady, iPhony a ďalšie výrobky často pracujú v drsných, niekedy smrtiacich podmienkach. Zamestnanci závodu Foxconnu v Chengdu nás v rozhovoroch nechávajú nahliadnuť do vnútra továrne.