Stávková vlna v Číně 2010: prezentace (plus dokument Příčiny hněvu)

O stávkách v průmyslovém pásmu v Číně z poloviny loňského roku jsme vydali brožuru, byly ale tak důležité, a to i pro pracující třídu mimo asijskou mocnost, že stojí za to se k nim vrátit. Na prezentaci v klubu Cross o nich bude mluvit editor a překladatel knih jako „Vzestup druhé generace – migrantská práce, gender a třídní kompozice v Číně“, který v Číně žil, nabídne nám tedy pohled z první ruky.

V polovině roku 2010 se čínskými továrnami prohnala vlna stávek a jednalo se o zatím nejrozsáhlejší a nejmilitantnější výraz odporu migrantských dělníků a dělnic, kteří odešli z čínského vnitrozemí pracovat do industrializovaných regionů na pobřeží. Jejich boj šokoval čínský režim a vyvolal celosvětovou debatu o tom, že model založený na nízkých mzdách, který udělal z Číny „továrnu světa“ a zásoboval Evropu a další oblasti levným spotřebním zbožím, je tentam.

Prezentace se zaměří sociální podmínky, které za výbuchem dělnické bojovnosti stály, na situaci a boje rozličných skupin migrantských dělníků a dělnic: pracujících ve stavebnictví, v továrnách, pracujících poskytujících služby v domácnostech a pracujících v sexuálním průmyslu. Poté se budeme věnovat stávkové vlně, jejímu významu, souvislostem a následkům a budeme mluvit o perspektivách vytvoření nového hnutí dělnické třídy v Číně.

Diskuse se zaměří jak na boje v Číně, tak na nové formy informování, debaty a podpory z naší strany, na formy, které berou v potaz současnou fázi krize a rostoucí počet bojů v různých částech světa.

Po prezentaci promítneme k tématu krátký dokumentární snímek „The Reasons for the Wrath“ („Příčiny hněvu“).

Prezentace se koná v pražském klubu Cross v pátek 24. června, start v 17.00 hodin.

Prezentaci přednese jeden z editorů/překladatelů několika publikací o čínských migrantských pracujících v němčině. Mezi jinými se podílel na vydání knihy Dagongmei – Women Workers From China’s World Market-Factories Tell Their Story („Dagongmei – Dělnice z čínských továren vyrábějících pro světový trh vyprávějí svůj příběh“) autorek Pun Ngai a Li Wanwei a knihy The Take-off of the Second Generation – Migrant Work, Gender and Class Composition in China („Vzestup druhé generace – migrantská práce, gender a třídní kompozice v Číně“) autorek Pun Ngai a Ching Kwan Lee. Podílí se na projektu ProlPosition a spolupracuje například se skupinou Wildcat.