»Nejsme stroje!«: boje iOtroků v Číně (prezentace v Praze, Brně a Bratislavě)

Už 21. března v Praze, 26. března v Brně a 27. března v Bratislavě: prezentace člena kolektivu Gongchao.org založená na kolektivním výzkumu a na aktivitách souvisejících s boji migrantských pracujících v Číně. Prostřednictvím slov, fotografií a filmu představí situaci v továrnách elektrotechnické společnosti Foxconn – v Číně i Evropě. Diskuse se zaměří na způsoby, jak vyjádřit čínským iOtrokům podporu a jak propojit jejich zápasy s našimi vlastními.

iOtroci Foxconnu

Elektrotechnická společnost Foxconn provozuje továrny v Pardubicích a Kutné Hoře v Česku i v Nitře na Slovensku. Poskytuje mizerně placenou tovární práci několika tisícům dělníků z České republiky, Slovenska, Polska a dalších zemí, často přes pracovní agentury. Manažerským přístupem a formou vykořisťování se tyto továrny podobají těm, které Foxconn provozuje v Číně.

Foxconn je největším smluvním dodavatelem na světě. Pracuje pro Apple a mnoho dalších elektronických značek. Jen v Číně zaměstnává přes milion lidí. Pracující ve Foxconnu jsou „iOtroci“: čelí otřesným pracovním podmínkám, zatímco vyrábějí moderní komunikační nástroje jako iPhone a iPad.

V roce 2010 otřásla čínskými továrnami Foxconnu série sebevražd, která přitáhla pozornost celého světa. Foxconn přislíbil zlepšit pracovní podmínky a zvýšit mzdy. Situace se ale moc nezměnila: společnost zrychluje přesun továren do čínského vnitrozemí, v rámci odborné praxe zaměstnává studenty jako levnou pracovní sílu, utajuje nehody na pracovišti a stále se spoléhá na vojenský způsob managementu.

Čínští pracující z Foxconnu však zdaleka nejsou jen tichými oběťmi. Využívají každodenní formy odporu proti tempu výrobní linky a v různých továrnách po celé Číně se jim podařilo zorganizovat stávky.

Prezentace Gongchao.org je založená na kolektivním výzkumu a na aktivitách souvisejících s boji migrantských pracujících v Číně. Prostřednictvím slov, fotografií a filmu představí situaci v továrnách elektrotechnické společnosti Foxconn – v Číně i Evropě. Diskuse se zaměří na způsoby, jak vyjádřit čínským iOtrokům podporu a jak propojit jejich zápasy s našimi vlastními.

Termíny prezentací

Praha
čtvrtek 21. března, 18:30
café V lese
Krymská 12, Praha 10 – Vršovice
Událost na Facebooku

Brno
úterý 26. března, 19:00
Infoshop Pelech
Čápkova 48, Brno – Veveří
Událost na Facebooku

Bratislava
středa 27. března (marca), 19:00
Klub Intergalaktická obluda
Jaskový Rad 7, Bratislava (Kramáre)
Událost na Facebooku

Další informace o Foxconnu